Természetes egészség

Pszichoszomatika

2016. november 07. 19:02 - Termeg

A TEST ÉS A LÉLEK KAPCSOLATA

 

Sokszor előfordul manapság, hogy testi tüneteinkkel orvoshoz fordulunk, végeznek rajtunk egy sor vizsgálatot és még is mindent rendben találnak.

 

PSZICHOSZOMATIKUS TÜNETEK

A pszichoszomatika nem más, mint -ahogy a cím is ez- a test és a lélek kapcsolata. Pontosabban fordítva, mert  pszicho- azaz lélek, -szomatikus, azaz testi.

Volt részem egy pár ilyen tünetben, de mondjuk felsorolni mindet lehetetlen. Bármilyen tünet jelentkezhet, tényleg bármilyen, mert ezek a tünetek a testünk bármely részét érintheti. Nekem például leggyakrabban mellkasi fájdalmaim voltak. Természetesen voltam legalább tízszer orvosnál vele, hogy: "Biztos a szívemmel van a baj". Továbbá volt még végtagzsibbadásom is (ez szintén "szíves baj"), légszomj, torok szorítás, bőrkiütések, hátfájás, emésztési zavaraim és még sorolhatnám. Ebben az esetben felszínre törhet a hipochonder gondolkodásmód is, ami rontja a helyzetet. Olyan ez, mint egy ördögi ringlispíl, amiből nem lehet kiszállni. (Vagy még is?(:)

Az efféle "betegségeket" több típusra osztják az orvosok, legtöbb esetben a funkcionális tünet együttesek jelennek meg, amiket fentebb leírtam. Viszont van ettől durvább is! Az úgynevezett konverziós tünetek. Ilyen például a vakság, süketség, bénulás. Ezek mind a lélek üzenetei, hogy valami nincs rendjén! 

Bár tudom, nem könnyű bátornak lenni, amikor szúr a szívünk vagy éppen nehezen kapunk levegőt. Egy orvosi vizsgálatnál több fölösleges, főleg ha már előtte pszichés problémát diagnosztizáltak.

Oda kell figyelni jól ezekre a fájdalmakra, rosszullétekre, mert ez végül is egyfajta kommunikáció. A lélek így üzen, hogy változtass. Mivel a lélek nem tud telefonon felhívni, hogy: "Haver lassíts a tempón". Meg kell próbálni nem megijedni, elhessegetni az össze félelmet és odafigyelni magunkra. Ilyesmi üzenteket lehet "kiolvasni" a tünetekből például:

  • Hátfájás - Valamilyen terhet cipelsz a hátadon
  • Légszomj - Valamit nem fogadsz be vagy nem tudsz befogadni
  • Mellkasi fájdalom - Szeretethiány
  • Fejfájás- Túlzott gondolkodás

Ezeket persze a példa kedvéért írtam, a hátfájás lehet más üzenet is. A lényeg, hogy mindenki maga tudja a saját fájdalmait megérteni.

Sajnos ezeken kívül még rengeteg tünetet fel lehetne sorolni és hozzáfogni elemezgetni, de egyéntől függ, hogy milyen életet él, milyen a személyisége, mik azok a dolgok, amiktől fél, milyen dolgokra vágyik.

Bővebben olvashatsz erről Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikonjában.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://termeg.blog.hu/api/trackback/id/tr2811934847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása